40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

čtvrtek 25. srpna 2011

Report z ETC z pohledu komplikových Démonů I.

Takže ETC už je za námi, zůstávají nám vzpomínky a zkušenosti. Přehodnocujeme své hry a zjišťujeme zda a jak jsme mohli hrát lépe či hůře. Přemýšlíme co změnit a vylepšit pro příští rok. Jedno už víme určitě. Chaos Daemons už ne. Ne snad proto, že by to byla nehratelná armáda, nebo že bych ji hrál vyloženě špatně, ale její záběr je velice úzce specializovaný a na to se nedá spoléhat. Dnes již dobře víme, že tým potřebuje méně specializovaných a více univerzálních armád. Démoni tohle nesplňují.

Ale vraťme se k poentě tohoto článku, a sice battle report z ETC. Bohužel má mozková kapacita toho příliš v paměti nenechala, ale zrovna první hru si pamatuji velice dobře. Věnuji jí proto více prostoru na úkor zbylých her, kde si některé pamatuji opravdu matně.

První hra proti Španělsku – soupeř Fernando Castañón (Shadowblade) se Space Marines

Librarian, null zone, avenger
2x5 th+ss terminátoři
2x tacticala, melta, combimelta, lascannon v rhinu s dozer blade
2 attak biky s multi meltou
Dreadnought, 2x tl. Autocannon
2x Land Raider, Multi-melta, Extra armour

Jelikož se do cihel nikomu vehementně nechtělo, v párování jsem se na ně ambiciózně přihlásil. Land Raider není úplně lehký terč pro moje démony, zvlášťě, když vevnitř sedí Librarian s null zone, ale lascannon varianta mi dvakrát moc neublíží, zbytek armády je už bezproblémový.


Jelikož byl Španěl defender, vybíral stůl a dal si záležet, aby na tom stole bylo co nejvíce impassable a co nejméně area terénu. Jde vidět, že ví, co dělá a proti čemu hraje, holt to nebude snadná hra, ale to mi vyhovuje.

Fajn, rozhoz vyhrává a pro mou smůlu si bere čtvrtku, která mu poskytuje hodně coveru – díky ruině uprostřed. Na stůl dává oba LR s termoskama a knihovníkem, jednu tacticalu rozděluje na combat squady. Část s lascannonem obsazuje ruinu, zbytek sedí v rhinu o kousek dál u objektivu, dread sedí u ruiny. Zbytek armády nechává v rezervách. V prvním kole vyrazí vpřed o plný kotel a odpálí smoky.

Řada je na mě. Vybírám obvyklou polovinu démonů (2x herald, 2x fiendy, DP, PB a horroři). Házím 2. Sakra. Ok, nedá se nic dělat, prve dávám fiendy, aby měly dost místa, scatterují hodně daleko, ale jsou na stole. Bohužel jeden z heraldů se zabíjí na impassable skále (ve warpu zafoukalo 11“), Druhý herald taky odletí od zamýšlené pozice, tentokrát bezpečně, Dva princové pak suverénně hitují. Nurgle přistávají k ruině s objektivem. Pro něj si pak popoběhnou, aby nepřekáželi. Fiendy taky dají run. Nyní mi zbývá jen něco zastřelit. Bohužel v dosahu jsou jen land raidery. Vypálím tedy postupně všechny bolty, ale „překvapivě“ se nic nestane.

Soupeř v druhém kole dojede termoskama pro opuštěného heralda a princové tomu bezmocně přihlížejí. Přes null zone neměl šanci ustát kladiva, fiendy ale dávají dobře zbylou střelbu, první várka sejvů: vše ok, po přehozu asi 2W, no problém.
Mě bohužel nedorážejí rezervy. Takže fiendy se snaží dostat k LR s libbym. DP okusují termosky, co jsou venku po kombatu s heradlem. Termosky přežívají bez ztrát, LR, které se hýbaly o 12, už jsou pro fiendy tvrdý ořech, zvlášť když nehodí jediný rending! To soupeř samozřejmě trestá a fiendy jsou všechny pryč po střelbě (hodně boltrů, HB z LR a k tomu null zone).

Přichází třetí kolo a s ním i vítané posily, fiendy, herald. Super. Střelba byla opět neúčinná. Dorazivší fiendy pouze běžely a toť vše. Soupeři dorazí rezervy, rhino uklidí do bezpečí, motorky naopak do nebezpečí (čti: do ruiny) vjíždí a dává si wound. LR bez knihovníka se stahuje k ruině, druhý jede kupředu, aby se přiblížil fiendám a princům. Někde rozdělí nějaký ten wound a hotovo. 

Ve čtvrtém kole mi přijdou horroři, ti padají do bezpečí, ale tak, aby mohli vypálit po LR s libbym nebo termoskách, kdybych ho otevřel jinou střelbou. Fajn, střílím a až poslední v řadě – horror s boltem hází v řadě 4, 6, 6. LR je wreck. Geniální. První LR dole… ale zatraceně pozdě, je to první ztráta soupeře, když je to právě LR, potěší to, ale ne ve 4. kole. Fiendy assaultují vyskládané terminátory s librarianem. Libbíka zabíjím s přehledem, Termosky umírají dvě (hodil jsem špatně hity a on pak dobře sejvy).

V pátém kole se zaměřuje na druhé fiendy, kterým dává záhul veškerá možná střelba.  Terminátoři, tentokrát podpoření druhými opět ustávají fiendy (protlačil jsem možná jeden wound) a zbaběle umírají. Já se pak snažím druhými nurglemi o haluz v podobě kontestu jeho objektivu (na KP stejně prohrávám hodně), ale scatter mě hází pryč, takže jsem přímo před jeho zbytkem armády.

Pokračuje se 6. kolem. Očíslé termosky díky dobré konsolidaci po boji s fiendy dobíhají horrory, druzí si to rozdávají s princem, který protlačil jeden wound. Střelbou ale před tím dorazil nurgle, které se pokusily o kontest. V mém kole už toho nemám moc, nurgle na objektivu běží co nejdále od bojujících termosek s horrory (pro jistotu aby je nestihl v 7. kole nabrat), ale tak abych stále objektiv držel. Termosky horrory zabijí a v konsolidaci jsou po nurglích, druhé termosky se vrací do cihly. Já už v 6. kole nic nesvedu a hra je hodnem o 7. kolo ukončena.

Takže kill pointy jsem projel na plné čáře. 0:8, objektivy plichtíme, 2:2, na rozdíl VP dostávám nehorázný mazec, 0:8, součet 2:18, tedy přesně obrácené skóre než bych očekával. Smůla se bohužel lepí na paty v podstatě všem Čechům (i fantaskářům) a jako tým dostáváme slušný výprask.

První hra na ETC se tak vůbec nepovedla, hlavně kvůli kostkám, což uznal i můj soupeř a shodli jsme se, že kdyby dorazila správná první vlna, tedy hlavně obě jednotky fiendů, byl by pod neskutečným tlakem, který by nejspíš nevydržel, takhle se neměl příliš čeho bát a mohl diktovat hru. Fernando byl velice příjemný soupeř, a měl neskutečně líbivou armádu (i když osobně tenhle styl na SM figurkách nemusím), snad na všem byly nějaké free handy a mnoho lidí, kteří kolem stolu procházeli si jeho armádu fotili. Když se u nás zastavoval rozhodčí rozdávající vytištěné oficiální rostery, dával protihráči list Grey Knightů, ne mariňáků. Asi to je jeden z důvodů proč Španělé dostali ocenění za nejlépe nabarvené armády. Velice mě překvapilo, když za mnou Fernando přišel po 6. Hře a chtěl si vyměnit „dres“, Španělé jich měli více, já jsem si však svou ETC košili v jediném exempláři chtěl nechat jako památku.

Ještě se vrátím ke hře. Říká se, že na ETC jezdí skutečně kvalitní hráči, kteří nedělají chyby, ví, co hrají, ví, proti čemu to hrají. To je naprostá pravda (ano, určitě se najdou vyjímky). Nicméně na hře Španěla nebylo vůbec nic, co by mne překvapilo, nebože by se pokusil o mnou nepředpokládanou akci. Hrál tak, jak bych hrál já v jeho situaci. Jde vidět, že se zde sjíždí skutečná elita. Pro mě asi největší změnou bylo to, že se soupeři v podstatě vůbec neptají na to, jaké má který model staty, jaké má speciální pravidla, zbraně atd. Tedy typické představování armád, obvyklé pro naše turnaje, kde člověk musí dopodrobna vysvětlovat to, co hraje, se tady nekoná. Ano, občas se objeví upřesňující otázka, ale to beru, nejsme stroje, které si pamatují dopodrobna všechny stat line jednotlivých existujících modelů.

1 komentář: