40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

úterý 2. listopadu 2010

ETC 2010 - Rozbor armád

Tento článek rozebírá povrchně armády (codexy), které se účastnily letošního ETC. Podrobnější analýza jednotlivých armád a týmů bude následovat. Analýza slouží převážně pro přípravu českého týmu na příští rok.

Navzdory tomu, že ETC je velmi specifický turnaj, lze z tolika zaznamenaných her uspokojivě konstatovat, že hra je na této úrovni vyrovnanější, než se říká. Rozptyl průměrných získaných bodů mezi prvními osmi armádami je pouze jeden bod. Míra vyváženosti je vyšší než u fantasy turnaje, který navíc používá dodatečný systém na vyvážení mezi staršími a novými codexy.

Zdroj statistik - http://rankingshq.com/etc/tournamentprofile.aspx?EtcId=2&GameSystemId=3

Orks
Navzdory častému odepisování codexu jako celku, získali letos nejvíce bodů. Armády byli relativně různorodé od početných jednotek motonobů po greentide s 6 x 30 ti orky. Příští rok by se myslím stále měli vejít do výběru většiny reprezentací, hlavně díky obrovské variabilitě. Osobně se mi nejvíce zamlouvá šílený orčí cirkus, kde je od všeho trochu a jistí to Big Mekk s Kustom ForceFieldem z Battlewagonu.

Imperial Guard
Codex, který je od svého vyjití stále hodnocen jako obecně nejsilnější, potvrdil druhým místem, že na tom fakt něco je. Letos už nebyly k vidění tuny vendet, ale spíše chimera šasi spam. IG příští rok by měla být stále velmi silná, uvidíme jak je pozmění Dark Eldaři. Místo v týmu je myslím stále jasné.

Blood Angels
Poslední inkarnace power armor codexu po právu náleží do top3. Variabilita kodexu je velmi slušná, dá se využít jako silně assaultní armáda, stejně tak jako obranější založená na razorback spamu. Příští rok by stále měli být posledním power armor codexem, účast jistá.

Chaos Space Marines
Chaos je stále velmi silný, ale variabilita už je prakticky nulová, všichni hrají již jen lash prince + obliterators + plagues. Mě osobně překvapuje tak vysoké umístění a příští rok bych je spíše pasoval na sestoupení z týmu, ale uvidíme.

Space Wolves
Obdobně jako u Blood Angels, síla a možná variabilita je velká. Pokud se metagame výrazně nezmění v neprospěch 3+ armád, mají místo jisté.

Eldar
Navzdory stáří kodexu, stále velmi silná a variabilní armáda. Letos byli k vidění defakto tři typy - nadupaný koncily, mobilní serpenty a spol a obranější footdaři. Pro příští rok jsem na vážkách, jsou myslím na pomezí.

Tau
Umístění mě překvapuje, čekal jsem, že budou níž. Příští rok myslím už nebudou.

Chaos Daemons
Myslím, že jejich potenciál není stále naplno objeven. Sousty zahraničních turnajů hlásí démony v čele. Myslím, že pro příští rok stále stojí za zvážení.

Oba nové kodexy, i pokud budou slabšího ražení jako Tyranids, stále místo v top8 mají jisté a proto tým zatím vidím velmi předběžně takto:
Dark Eldars
Daemon Hunters
Imperial Guard
Blood Angels
Space Wolves
Orks
Eldar
Daemons

Velmi bude záležet na směřovaná metagame po odehrání pár turnajů s Dark Eldarama, na schopnosti vymyslet dobrou kombinaci armád a sladění optimálního týmu hráčů. Odhad budu určitě během roku upřesňovat, možná už po analýze top teamů z letošního roku, pokud fakta výrazně přebijí mé současné dojmy :D.

Kvalifikace do českého týmu se řeší zde - http://www.hofyland.cz/?club&klub=32146 (pokud někdo potřebuje zadarmo pozvánku na diskuzák, můžu poskytnout)

8 komentářů:

  1. Myslim ze potencial Demonu uz davno na plno byl vyuzit, konkretne ve chvili kdy lidem doslo jake maji Demoni problemy s Fullmech armadami a pokusili se to kompenzovat skrze Tzeraldy na Chariotach , Tzeentchova DPcka s Bolty a Fiendy.
    Fatecrusher je na nic, Bloodcrusher Spam s Plaguebearery neni ani zdaleka tak odolny jak si od toho nekteri slibuji a hlavne je to pooomaaaleee. Kdyz to schyta malinko rychlejsi armadu( prakticky vsechno, vzhledem k tomu jak je 5. edice napsana a co se na ETC hraje) se kterou se jeji hrac umi hybat tak proste nic neudelaji.

    OdpovědětVymazat
  2. S těmi full mech armádami ala garda si démoni dokáží slušně poradit, a i když jsem proti tomu nikdy nehrál tak proti razorback spamu to bude fungovat +- stejně. PB s crushery ustojí hodně, sice při objektivech dokáží udržet ty své a uhrát taktickou plichtu, ale obávám se že to bude za cenu velkých ztrát, takže 10 bodů stěží uhájí. Proti green tidu nebo nějakému broučímu spamu malých potvor mohou fungovat slušně.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ale dokazes si s nimi poradit pouze v pripade, ze postavis to co jsem psal, tedy Fiendy( pripadne v tve iteraci Flamery i kdyz vis co si o nich myslim :)), Tzeraldy a Tzeentch DP a naspamujes tam bolty a i pak to neni zadny zazrak kdyz se protivnik rozumne nadeployuje. Jine verze proti nim tuze trpi, protoze proste nemaji cim to vsechno otevirat.

    OdpovědětVymazat
  4. tak tak, fiendy nezpochybňuju, flameři, když vyjdou, usnadní hru, když nevyjdou, mám to složitější, tak jak tak jsou ale obvykle primárním cílem soupeře, a je to prvek, který může rychle změnit poměr sil na stole a bez přehánění i vyhrát hru. Pro ETC bych je s ohledem na velký random faktor vypustil. V celku se mi osvědčili screamers v malém počtu a i když ve většině případů nic zásadního neudělají, tak fungují jako skvělý a levný fire magnet jelikož je mechanizovaný soupeř nemůže jen tak ignorovat. A jako jediní mají reálnou šanci otevřít LR.

    OdpovědětVymazat
  5. Toshirovi diky za rozbor ETC a tesim se na pokracovani.

    dle meho bych rad v tymu na pristi rok videl: Vlky, Gardu, Blood Angels, na 99% Dark Eldary, Orkove letos dokazali ze si sve misto taky zaslouzi.

    Daemoni hunteri, demoni, eldari, nidi a dalsi bych videl az podle vysledku na kvalifikacnich kempech. BTW Vegan me posledni dobou dukladne predvadi ze i TAU se daji hrat hodne silne a funguji mu hodne luxusne jako antitank i anti vlci kavalerie.

    OdpovědětVymazat
  6. Tau bych rozhodne taky neodepisoval, dobre postaveni a v slusnych rukach rozstrileji na protoplasmickou sracku kazdeho.

    OdpovědětVymazat
  7. Tady je způsob jakým amíci budou volit hráče: http://teamamerica40k.com/?page_id=6

    část týmu zůstává, pak mají vybrané turnaje, jejich vítěz získává nominaci do týmu, případní další zájemci jsou porovnávání procentuálními výsledky z dvou nejlépe odehraných vybraných turnajů. Armády pak pravděpodobně budou volit až bude celý tým známý.

    OdpovědětVymazat
  8. Tenhle článek je hlavně podnět k diskuzi a zamyšlením nad tím, co na ETC vzít. Zdá se, že účel splnil :).

    Nechat část týmu je myslím dobrej nápad, zajištění kontinuity a hlavně znalosti o tom jak to tam skutečně probíhá jsou neocenitelné, Ale nechci to nějak moc tlačit, aby to nevypadalo, že mi jde o jednoduché teplé místo v týmu :D.

    OdpovědětVymazat