40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

středa 24. listopadu 2010

Heavy Bolter Scoutům sluší... (Codexová SM)

Scouts jsou zajímaví po všech stránkách. Jsou prostě jiní než klasičtí SM a tak to může působit jako jisté oživení (umrtvení v ramci jejich save). Jistě je všem známá krabička s pěti scouts ve variantě 4x Bolt Gun,1x Heavy Bolter event. 5x CC Scouts. Položme si otázku, co tam ten HB dělá?

Fluffově, kodexově, prostě tím jak jsou Scouts nastaveni v rámci W40K, dostala se jim do růkou zbraň typu HB s jednou zajimavou věcí. Ano, zkušení již vědí. Scouts mohou z HB vystřelit malou placku, která zraňuje na 2+ avšak bez AP. Jedná se o jakýsi kyselinový  granát. Placka, která scatteruje, placka bez AP, zbraň, která může vystřeli 3x S 5, AP 4, jestli se nepletu. Co s ní. Proč, když je možné vybavit Scouts raketou.
Hrát pětičku Scouts právě s "boltery" a HB jde a je to dobrá věc... v rámci funny rosteru, fluffy rosteru. Těžko říct jestli tento tým použít v competitivním rosteru. Už to někdo zkoušel? (já, v začátcích).

Uvaha... potřebuji přinutit protivníka naházet si velké množství saves. Protivník má Save T 4, Save 3+. Tady frag raket S 4, AP 6 nemá příliš smysl. nejdřív Scatter, pak na 4+. Co ta kyselá placka? Nejdřív Scatter, potom na 2+ (uvažujeme o ideálním scatteru, kdy dojde k pokrytí největšího možného počtu modelů.). Co tím chci říct?

Za jistých okolností může být Scout HB s plackou na 2+ zajímavou protipěchotní zbraní, kdy potřebujeme přinutit protivníka házet co nejvíc saveů (save spam). No ale co s ním dál?

Každému je asi jasné, že raketa je univerzálnější. Proti pěchotě můžeme použít frag, krak (moje oblíbené), můžeme střílet na vozidla.

Jelikož občas hrávám "Scouts only" patrolu, jednotku s HB tam někdy zařadím. Do her na vyšší formát nemají šanci. Řekněte mi, kolikrát vás při hře napadlo... tady bych teď potřeboval kyselou placku?

Celým článkem chci říct, že i nejpodivnější kombinace mohou za určitých ideálních okolností fungovat. Otázka je, jak často takové situace nastanou. Mě za poslední možná rok napadá jedna situace, kdy jsem si s úsměvem na onu placku vzpomněl. Ale nakonec to šlo krásně i bez ní. Scouts s HB budu určitě hrát... možná na patrole, nebo při nějaké funny friendly hře.

6 komentářů:

  1. "Scouts mohou z HB vystřelit malou placku"

    Chvíli jsem si říkal co dělám špatně... A pak sem si uvědomil že příliš koukám do BA kodexu. Nebylo by od věci specifikovat že v článku se bavíš o kodexových SM skautech, nikoli o SM skautech obecně. Hellfire shells minimálně BA a SW nemají... předpokládám že ani jiné SM kodexy.

    Jinak HB na patrole je určitě dobrá volba.

    OdpovědětVymazat
  2. Tož to se omlouvám, moje chyba jsem zahleděn sám do svých šmoulů.

    OdpovědětVymazat
  3. v pohodě, u toho předešlého článku s telionem to bylo ok, toho má jen SM kodex. Já si alespoň uvědomil že mezi scouty jsou vyjímky, SM má hellfire, sw maj lepší otflank... BA maj... Red Thirst, což teda není žádný odvaz :)

    OdpovědětVymazat
  4. Avšak neměl by být problém hrát Teliona i dle jiného codexu... resp. (a to nevím jak ošetřit) Telion je natolik kvalitní, že si jej půjčují i jiné - ostatní chapters (toliko zjednodušeně z fluffu)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano půjčit si ho mohou i jiné chapters, fluffově. Bohužel pravidlově existuje jen BA, SW, DA, BT a obecná SM, nic víc. Telion je pouze součástí kodexu SM. Kodexy míchat nemůžeš pokud to explicitně není dovoleno (třeba DH). Můžeš se dohodnout se soupeřem, což je možné pouze mimo turnaj.

    OdpovědětVymazat
  6. Jasně, psaljsem, že nevím, jak to ošetřit. No, už jsi to udělal :-)

    OdpovědětVymazat