40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

pondělí 13. září 2010

Spearhead v Polsku

12. září jsme spolu s Křečkem vyrazili na miniturnaj do Bielsko-Biela v Polsku, kluci tu maj pěknou hernu zároveň s obchůdkem. Nicméně se nás tu sešlo pouze 9, tak na jednoho vždy vycházel stop, naštěstí my to nebyli. Limit byl 1500pts bez omezení, ale navíc ještě byla vyžadována jedna fomace podle Spearhead. Nejvtipnější je asi ta poslední, která umožňuje nasadit jeden super heavy stroj. Tak nějak jsem se začal bát záplavy Banebladu, titanu a podobných super heavy, naštěstí se zde takovýto hráč našel jen jeden a asi je každému jasný, že tenhle hráč nakonec vyhrál i celý turnaj a jestli se nepletu tak jeho tančík za cele tři hry ztratil 1 structure point. Sám jsem si proti němu chtěl zahrát, ale nějak se to nepovedlo. Já sám volil formaci Mechanized Assault Spearhead což mým dvěma Land Raiderům (v jednom Grand Master a 3 termosky, ve druhém Stern a 5 Grey Knightů) dávalo možnost outflanku v prvním kole. Což už samo o sobě pro můj roster bylo hodně silný, tak se navíc i orientace stolu hrála podle Spearhead, což znamená deploje podél kratších stran. v ten moment měl soupeř asi 6" bezpečného deploje kde bych ho v prvním kole nemohl chargovat.


První hra proti Eldarovi, anihilace, 18" deploy, Spearhead formaci měl na 5+ invu pro dva svý skimmery. Klučina ještě nebyl moc vyhranej a občas si vzpoměl že něco má až na konci hry nebo až to nepotřeboval. Protivník začal, ale nepočítal s mým outflankem, který v prvním kole přišel zleva. Do Wraitlorda s Fortunou naběhl Stern a dal mu instant. Termosky naběhnuly do Farseera připojeného k nějaký jednotce, po mé ini10 mu zbyl jen Faeseer a jeden z jednotky, nehodil morálku a zdrhá, termosky se ještě postarali aby se příští kolo nezastavil a utekl ze stolu. Land Raideři postupně flejmují nějaké jetbiky a zbytek troop a meltama otrhávají a zastavují vehikly. Měl jsem ještě jedny Grey Knighty se dvěma Psycannony ve svém deploji v lese ke kterým spadnul postupně dvěma jednotkami, které jsem vždy postřílel až mě nakonec přijeli vyšvihat warloci na bikách (tuším). To byla prakticky má jediná ztráta, hra končí v pátém kole lehce před wipem soupeře. Vyhrávám 6:1 na killpointy a získávám score 10:0.

Druhá hra proti IG, 4 objectivy a Dawn of war. Soupeř měl dva Lemany také s 5+ invulem za Spearhead, Chimeru s velením ve které byl Starken, medik, vox, vlajka. Potom asi 4 veteránský squady vždy s jedním Lascannonem. Dvě Sentinely s Plasma cannony. A jednu Vendetu s další bandou veteránů uvnitř, tentokrát se 3 plasmama a plasma pistolí. Během deploje položil dvě troopy, ale poměrně hluboko vzadu, na jednom svém objectivu, já své Grey Knighty s Psyccanony také na svůj jeden objectiv, ale už trochu blíže středu. Gardista začíná a přijíždí mu zbytek podél kratší strany stolu, také si nějak neuvědomuje co ho čeká a přijíždí maximálně zeširoka. Mé první kolo a oba LR přijíždí z prava, jeden flamer totálně likviduje jedny veteráný, linkovaný Psycannon explodnul jednu Sentinelu, Multimelta urve hlavní kanón jednomu Lemanovi. Stern s troopou v assaultu masakruje další skupinu veteránů a termosky multichárgí ničí Lemana s utrženým kanónem a druhou Sentinelu. Opět zdrcující první kolo. V gardistově druhém kole přichází Vendeta s hromadou plasem a ač je jo asi to jediné co může zastavit moje termosky a LR v jeho deploji, chytře ji posílá na mou zadní troopu. Tu se mu bohužel ani plasmami ani lascannonami nedaří během tří kol úplně zničit a já mu termoskama v druhém a třetím kole ničím zbytek jeho deploje a stahuji se zpět na pomoc v lese ležícím Grey Knightům. V pátém kole kdy já zakončuji toto kolo, masakruji plasmový veterány a jednou Multimeltou a assaultem, dříve ležících GK, dávám dohromady 5 penetrací do Vendety, která svou pozicí kontestuje můj jediný objectiv a na těchto pět penetrací postupně házím 1,2,1,3 a 4, v tom přijde rozhodčí a oznamuje, že po tomto kole hra končí. Takže ač jsem za celou hru přišel asi jen o jednu termosku a 3 GK a soupeře od wipu dělila už jen tato poslední Vendeta, výsledkem je remíza a score 5:5.

Třetí hra proti Necronovi, anihilace a opět Dawn of War. Necrony ještě stále moc neznám, tak nevím přesně jak se jeho jednotky jmenovaly, každopádně mel jeden Monolith, Lorda na té jetbice nebo co to je, další tři na jetbice s něčím podobným lascannonu, tři nějaké vyšší potvory a pak cca 28 troopáků. Vyhrávám úvodní rozhození, ale nechávám soupeře začít abych mohl opět zkusit assault v prvním kole. Tento protivník už si uvědomuje co ho čeká a odměřuje vzdálenosti od kraje kde mam assault range. Vše staví do cca 8" nudle a vzdálenost od kraje přeměřuje několikrát znovu, sám vidím na jeho metru o jakou jde vzdálenost, bohužel v jeho výpočtech zapomíná na šířku bejsky, díky čemuž vím, že bude velký multichárge. Prakticky pokud naberu všechny tři troopy, rozdám několik woundů power zbraněma, navíc mám dohromady 3 holocausty, a nebudu sejvy házet jak lama, musím zákonitě vyhrát s velkým rozdílem, což znamená že co mu přežije bude utíkat a protože byl do 5" od okraje tak je hodně zaděláno na phaseout v prvním kole :) protože Monolith položil po jeho levici, stačilo k tomu jediné, hodit 1,2 nebo 5,6 abych přišel z jeho pravé strany. Co se dalo čekat, na outflank házím 3! V ten moment musím vymyslet jinou taktiku, protože kolem Monolithu a ostatního terénu na stole se k jeho troopám nedostanu a pokud skončím na půl cesty čeká mě hromada gause zbraní, která mě určitě rozebere. nakonec vyjíždím defenzivně tak akorát na dostřel Psycannonů a s plánem vyběhnout až do toho co se proti mě požene a pokud možno ignorovat Monolith. Už v prvním kole se mi daří zabít celou jednu jednotku těch vysokých parchantů, a sundat 2 woundy Lordovi. A získat první killpoint. Soupeř se v této fázi rozhodl že bude tlačit dopředu Monolith, ale vším ostatním ustupoval jak jen to šlo. Trochu jsem zde se soupeřem začal diskutovat o tom že aktuálně vedu o 1 killpoint což znamená že on je ten kdo prohrává a měl by se snažit něco změnit, já mám zbraně s dostřelem 36", od jen 24" takže mě se stačí držet v této vzdálenosti a hrát nepěknou ale defenzivní hru pro vítěství, taky mu vysvětluji že pokud bych chtěl jít do assaultu, potřeboval bych před tím alespoň 2 kola pohybu během kterých by moje LR dostávali slušně zabrat a pokud se mu podaří jeden wrecknout tak hru prohraji. Tudíž nemám důvod hrát jinak než defensivně. Na což soupeřova reakce byla ve smyslu "mě score 4:6 vyhovuje". odehráli jsme velmi rychlá 2 kola kdy on posunul o 6 palců Monolith blíže ke mně a jé se vždy o 6" palců odsunul od něj. Usoudil že tato hra jinam nepovede a podali jsme si ruce. Pro mě sice vítězství 6:4 ale naprosto nezajímavá hra, kor když o možném vtipném phaseoutu v prvním kole rozhodla jedna jediná kostka, ale o tom je warhammer...

Křečkovo bojování jsem stíhal pozorovat jen letmo, prakticky vzal Chenkova se dvěma Conscriptama plus něco dalšího a jako Spearhead formaci jim všem nakoupil granáty se silou 7. Trochu smůla že první hru hrál proti Nekronovi kdy to na jeho Monolith tak nějak nestačilo. Druhou proti CHSM, kde se přiznám vůbec nevím jak hra probíhala a skončila. A třetí proti Eldarovi, kde si vzpomínám že do jednoho vozítka protlačil 8 penetrací a prakticky celou hru vyhrál. Celkem pak obsadil 6. misto s 15ti body. Já skončil druhý s 21 body.

Ač jsme snad jen dva nebo tři hráči využili možnosti Speahead formací naplno, respektive dali svým armádám velký boost. V mém případě pak dvojitý boost v podobě deploje podél kratších stran. Možnosti Spearhead jsou zajímavé a na menších turnajích mají své místo, možná by potřebovali ještě doladit pravidla aby některé armády neboostovaly obrovsky a některé naopak spíš neznevýhodňovaly, ale zkrátka přineslo to zajímavé osvěžení do her čtyřicítky a rád si něco podobného zase někdy zahraji.

4 komentáře:

  1. Problem spearheadu je imho v tom, ze rozdil mezi tema formacema a taky jejich vyuzitim je prilis velky.

    Baneblade nebo Warhound je IMHO na tyhle body, a pokud se to nestavi primo proti nemu, prilis velky orisek a z tech ostatnich se hodi nejvic prave Mechanized Assault, ze kterho tezi spousta assault - heavy armad.

    Autori si meli trochu vic pohrat s vyvazenim tech formaci.

    OdpovědětVymazat
  2. Jade: jj presne tak. na spearhead to hold chce stavet specielni armady

    OdpovědětVymazat
  3. Spearhead je strašně funky na normální turnaj :). Chudáci jak nepochopili ten outflank :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Ono i kdyz ten outflank pochopis tak je to vomrd a spousta armad s tim proste nic neudela. Hned kdyz vysel Spearhead tak se na BoW objevila podobna taktika a list tusim se trema plne nalozenyma LR.

    Dalsi hezka vec co byla hned asi na druhy den na BoW je, ze u te superheavy formace je receno ze muzes vzit jakykoliv superheavy z apokalypsy. Cili okamzite vsem doslo, ze se nikde nemluvi o tom, ze to musi patrit ke tve frakci. Takze muzete vzit napriklad warhaunda do armady Necronu nebo klidne Tyranidu - delali si tam legraci z vecicek jako stompafex a banebladefex.

    OdpovědětVymazat