40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

pátek 10. září 2010

Grey Knights: nejslabší kodex?

Už několik let bývají v článcích na nejrůznějších zahraničních webech za nejslabší kodex označováni lovci démonů, neboli Deamonhunters. Část tohoto kodexu je tvořena jednotkami šedých rytířů a právě těmto jednotkám a jejich údajné slabosti bych se chtěl v tomto článku věnovat. Protože je již nějaký pátek i hraji, tak zároveň budu uvádět co mám v rostru, případně jaký wargear doporučuji. A k přikládám fotky svých konverzí.

Asi tím největším důvodem proč jsou lovci démonů považováni za nejslabší army je jejich minimální variabilita, o to víc pokud chcete hrát Pure Grey Knights Army. Prakticky nasadíte skoro vše co vám kodex nabízí a není problém mít na 1800pts na stole 25 modelů včetně vehiklů.

Začnu speciálem: Brother Captain Stern - charakter, který i dnes stojí za to, je omezen podmínkou minimálně 1500bodů, ale pak vám za cenu 141 bodů nabídne dvou woundovou termosku s ini 5, force weapnou se silou 6, (mimochodem podle RAW kodexu si neláme hlavu ani s Eternal Warriorama), má dvě kouzla Hammerhand (v assaultu S8 +1A) a Holocaust (v assaultu na Ini 1 velka placka S5, krajem přiložená k modelu) což jsou asi dvě nejpraktičtější ze všech. A ještě je schopen demonům v base kontaktu půlit WS. Jeho hlavní předností je ale možnost v každé fázi, i v soupeřově kole, jednu kostku přehodit. Což znamená že může rerollovat sejv, hit, psychic test atd, prostě co se hodí. Je k tomu ještě omezení, že soupeř pak může do konce turnu stejný počet rerollů použít také, ale s tím se dát žít :) Stern mi přijde adekvátní i na dnešní poměry a snad jediné co mu chybí nebo mohl mít je pravidlo Ethernal Warrior (i když v době vydání DH kodexu se tohle pravidlo ještě nepoužívalo), případně Ini 6 by mu taky neuškodila, tak jako je to dnes u speciálů z řad Adeptus Astrates zvykem.
Brother Captain Stern s preheresy helbergem v jedné
a hlavou démona v druhé ruce.
Dalším zajímavým HQ je Grand Master, statama velmi podobný Sternovi, jen má ještě o útok a wound více. Stejnou Force weapnu, ale dál už nic. Je možné mu přikoupit jedno kouzlo, a prakticky cokoli z wargearu. Navíc může mít termosky jako retinue. Ač stojí v základu 145pts v mých rostrech má obvykle nakoupen wargear za dalších hafo pointů: holocaust +20, master craft pro nemesisku +15 a chainfist +30 (možná trochu nezvyklý upgrade, ale pak se již nemusí bát dredů a luxusně otvírá i Land Raidery).
Grand Master Tancred s preheresy helbergem
skombinovaným s eviscelatorem (chain fistou)
Terminátoři: můžete je mít buď jako elitu nebo jako retinue k už zmíněnému Grand Masterovi. Je to banda termosek s Power weapnou S6 a WS5, zbytek už mariňácké staty. Obvykle jedné termosce vyměním stormbolter a nemesisku za kladivo a štít. Oboje má staré staty, tzn štít bohužel dává 4+ invul pouze v assaultu, kladivo ale zase pokud woundne model tak ten až do konce příští assault fáze nic nedělá. Celkem vtipné na tyranidy a démonprince, a podobnou verbež. Termoskám jde ještě přikoupit Holocaust, což je většinou moje volba a když ještě díky Grand Masterovi dostanu do stejné unity druhý, tak už je to slušná genocida na konci assaultní fáze :)
squad Tancred: čtveřice terminátorů, jeden se štítem
a kladivem, jeden s incinerátorem
Grey Knights: neboli obyčejní troopáci. Tady je vidět asi největší neduh starého kodexu a to předraženost. 25pts za mariňáka s WS5, 2 útoky, silou 6 v assaultu a fearless bych ještě snesl, ale Justicar, neboli seržant, který má navíc 1A a power weapnu stojí už rovných 50, to mi už příjde trochu nadsazené. Ale pojdme zpět k bežnýmu za 25pts, zde se primárně platí za sílu 6 v podobě Nemesisky, jenže o tu přijde pokud se rozhodne vzít do ruky Incinerátor nebo v lepším případě Psycannon a pak už stojí mariňák opět 50pts. Incinerátor v troopách moc nevyužívám ale psycannon je šikovná zbraň. Síla 6, AP4 ale hlavně no invu save buď Heavy 3 na 36" nebo Assault 3 na 18". Můžete jí do troopy dostat až dvakrát a máte pak šest výstřelů, které dokáží otvírat lehčí vehikly, slušně woundovat větší potvory a démonům prakticky automaticky shazovat životy. Ale pak vás těchto 6 výstřelů stojí 100pts jen za tyhle dva modely, případně dalších 100pts za povinnou zbývající část unity. Na tomto místě bych měl vzpomenou pravidlo všech Grey Knightů, kterým je Schrouding, kdy si protivník musí 3D6x3 hodit jestli na ně vidí a může je cílit, což zvláště unitě se dvěma Psycannony někde vzadu na objectivu dává občas značnou výhodu. Další pravidlo, že všichni jsou Fearless pak tuto unitu udrží stále tam kde je. Osobně hraji jednu takto postavenou troopu a druhou ve větším počtu, ale bez upgradovaných zbraní, jedoucí v LR spolu se Sternem.
squad Genhain se dvěma psycannony
Grey Knightům v power armoru je možné zdarma dát možnost deepstriku, ale pak se z nich stává Fast choice, což v době kdy je scoring unit pouze troopa, vychází značně nevýhodně.

Jako heavy je pak možné mít unitu pěti týpků v power armoru kdy až čtyři můžou mít Psycannon, který je ale překvapivě jako upgrade ještě o 5pts za kus drazší. Dále pak v heavy slotech máme na výběr buď hodně předraženého dreda nebo Land Raider a Land Raider Crusader, a přiznejme si, bez kterých by naše málo početná Grey Knightí army daleko nedošla. 

To je prakticky vše, ale máme ještě jednu nebo dvě možnosti jak naše šedé rytíře trochu naboostovat a to v podobě podpory z Imperiál Armoru. Tou hlavní je Land Raider Reedemer, s velmi vtipnými flamery S6 Ap3 ale hlavně no invu save. tohle dokáže třeba takový Eldarský Council s Fortunou degradovat do pozice totálního loosra kdy nemá žádný sejv, tudíž žádnou fortunu a ještě vše dostává instantně. Druhou silnou věcí této krabičky jsou Psykout granáty, které dávají jednotce, která z LR vyběhnula to charge Ini 10 do konce kola. Nestandardně je pak možné tomuto LR přikoupit i radlici. Ač tento drobek zní šíleně, berme v potaz že s upgradama vyjde na rovných 300pts a ve většině her nevyužijete ani jeho Ini 10 ani flamer no invu. Za to ve hrách kde to využijete je to k nezaplacení.
Grey Knights Land Raider Reedemer (model z Forge World)
Díky Imperiál Armoru je pak možné koupit ještě standardního dreda, případně s incinerátorem, za body srovnatelné s jinými kodexy, ale také s možností standardního droppodu, což v kodexu chybí.
Dred s incinerátorem (model z Forge World) 
Šedí Rytíři nejsou zas až tak slabí jak se může z některých jiných článků zdát, jejich hlavním problémem je minimální variabilita kodexu a předraženost upgradů a wargearu. Což se dá alespoň trochu kompenzovat podporou z IA. Sám je hraji hlavně kvůli jejich flufu a snad ještě více kvůli opravdu krásným modelům. Ač dnes je možnost narazit na Deamonhunters armádu někde na turnaji minimální, vzhledem k blížícímu se kodexu a dost šíleně znějícím rumorům si troufnu tvrdit, že příští rok budeme Deamonhuntery potkávat rozhodně častěji. No uvidíme v jaké sestavě.

Máte vlastní zkušenosti s Grey Knighty? Jako hráč nebo jako soupeř? Zanechte nám komentář...

Žádné komentáře:

Okomentovat