40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

pondělí 20. června 2011

První info o šesté edici

Už jsem v některém z dřívějších článků zmínil, že se začíná šuškat o šesté edici pravidel a teď už tu máme i první várku, hodně zajímavých rumorů.

Vydání by mělo být někdy po Black Templars a Tau kodexu (oboje první polovina 2012) a před Chaos Legions kodexem. Mimochodem vydání Chaos Legions má být velká událost, rozdělená do 3 etap a navíc nebude rušit CHSM kodex, který dostane update v magazínu White Dwarf. No asi se můžeme těšit na záplavu chaosu :)

Ale zpět k 6th pravidlům. Údajně by všechny kodexy vydané od Tyranidů (Nidi, DE, GK,...) už měly být s novými pravidly kompatibilní. Spolu s novým rulebookem by měly být prodávány dva sety, které oba budou obsahovat malá pravidla, templaty, kostky, nějaké terény atd ale hlavně první z nich bude obsahovat modely Dark Angels a druhý Black Legion (oboje zní super).

A teď už pojďme k samotným změnám v pravidlech. Jednou z nejpodstatnějších změn bud změna hodu na zásah, kdy už nepůjde jen o hod podle BS, ale přibude faktor rychlosti pohybu cíle. Například jednotka s BS3 střílející na stojící tank, zasáhne na 2+, na jednotku která se hýbala do 6" už na  4+ ale na rychlé jetbiky až na 6+.

Dále hra už nebude mít náhodnou délku a stejně tak náhodný hod o to kdo zažne. Kdo zažne hru budou určovat strategické body. Mluví se o tom, že každý hráč vsadí určitý počet bodů, ten kdo vsadí víc začíná. Druhý hráč ale může zbylé body použít pro stratagementy, podobně jako v Cities of Death. Těchto stratagementů by mělo být až 22. Uvádí se příklady kde za 1 bod je možné deklarovat Night Fight nebo umítstnit automatickou zbraň. Za 4 body umístnit jednotky do reserv nebo nejdražší stratagementy za 12 bodů, které budou prý opravdu drastické. Body které nebudou rozděleny pak ještě můžou být použity pro reroll jednou za hru. Tohle se mi hodně libí a určitě to vnese do hry obrovský strategický prvek kde nebude dopředu jasný výsledek hry jen podle zůčasněných armád nebo podle toho kdo začíná, což dnes hlavně u střeleckých armád rozhoduje hry.


Kolo bude mít nové pořadí fázi:  prepare-movement-assault-shooting-consolidate. Ve fázi konsolidace se mluví o nějakých náhodných pohybech. Zato hlavní změnou je přesunutí assaultu před střelbu. Upřímně si to zatím nedovedu ani moc představit, tak uvidíme.

Charakteři mají být silnější než doposud. Velitelé jednotek budou také více důležitější než teď. Standartní cover save bude 5+. Stejne tak jako Feel No Pain (1), nicméně bude ještě FNP (2) a FNP (3), které už budou fungovat na 4+ respektive 3+. Různé typy zbraní budou různě fungovat na různé cíle, například sniperky na jednotky s malým sejvem budou opravdu smrtící zatímco ordenance na létající cíle budou podstatně slabší. Dále bude 5 základních typů psychic powers. Alokace woundů podobná jako ve 4th edici, ale útočník bude moci každý pátý wound přidělit konkrétnímu modelu. Sniperky každý druhý wound. Artilerky budou jako standartni nemobilni squadroona vehicklů, posádka nebude mít žádný herní efekt. Tak jako už jsem psal u FNP, přibudou tiery specielních pravidel, krom FNP například Instant Death (2) nebo Eternal Warrior (1). Reservám půjde určit kolo během kterého přijdou. Deep Strike dále jak 18" od soupeře bude bez sketer kostky, naopak DS do 6" od soupeře bude hodně nebezpečný. Přibude možnost reagovat na soupeřovu střelbu například úhybnými manévry, kterými ale budou disponovat jen některé jednotky, například jetbiky tak získají 3+ cover, pokud tak ale učiní nebudou moci assaultit nebo střílet příští kolo.

Rulebook bude obsahovat základní pravidla, dále rozšířená pravidla mezi nimiž i pravidla pro flayer, super heavy, formace a další, včetně systému pro získávání zkušeností.

No je to hromada hromada zajímavých změn, které zdá se udělají hru více strategičtější než doposud. Tak nechme se překvapit co nás vlastně příští rok čeka. Ještě jednou upozorním, že se jedná jen o rumory a ve výsledku může být hodně věcí jinak.

1 komentář:

  1. assault před střelbou... tohle je ve fantasce... prostě naběhneš do jednotek do cc, pak střílíš a pak teprve bojuješ. Jinými slovy, nepůjde si pomoct tím, že jednotku nejdříve načneš střelbou a dokončíš assaultem.

    Jinak ty strategeny... mě to přijde že to je zbytečná komplikace, ale beru, že může oživit hru.

    OdpovědětVymazat