40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

čtvrtek 7. dubna 2011

w40k a kompetitivní hraní

Tento článek píšu jako mé zamyšlení nad aktuální situací v síle různý armád v dnešním w40k.V USA se tento víkend konal Adepticon 2011 což je jeden z největších turnajů ve státech a takovýto turnaj slouží jako dobré měřítko síly různých armád. Stránky RankingHQ používá stále více zemí-turnajů-hráčů a tak se jisté informace o oblibě a účinnosti jednotlivých armád dají již také použít. Chvíli jsem se prohraboval výsledky tak počty zastoupených armád na různých turnajích, ve většině anglicky mluvících států je mnohem menší zastoupení tzv. "flufových" hráčů, jako máme třeba u nás, ale mnohem víc převážně mladších hráčů hraje kompetitivně. Takže už jen informace o počtu účasti jednotlivých armád mluví i o jejich všeobecné síle. Beru v potaz i naši scénu ale tady už se musí trochu "zdravě" nahlížet na výsledky a ne jen vzít topX z každého turnaje.

A takhle nějak si já představuji 5 top armád současnosti:

5. místo: CHAOS SPACE MARINES
CHSM je jeden ze dvou starších (vydaných před 5. edicí pravidel) kodexů, který dokáže držet krok s nově vydanými. Aby byl ale funkční dá se prakticky stavět jedním způsobem: 1-2 princové s lashem, 6-9 obliků, nudle, občas khorni, 2-3 rhina. Ač je to již mnohokrát hraný build, já ho považuji za hodně funkční a mnohem víc kompetitivní než flufy za který ho někteří hráči vydávají. O kvalitě mluví hlavně výsledky z českých turnajů, zvláště na posledním OC kde nebylo zrovna moc jiných silných rosterů a tak byli chaosáci téměř nezastavitelní. Těsně za špicí se pak drží i na větších zahraničních turnajích.

4. místo: IMPERIAL GUARD
Nový IG, zvláště pak komplet mechanizovaná garda mají obrovskou a levnou firepower (vendety, hydry, melty a plasmy v chimerách,...), chvíli poté co jim vyšel kodex bych je řadil i na první místo, navíc tak i turnaje kde byla garda "správně postavená" vypadali. Problém je v tom, že od té doby všechny ostatní armády nakupují hromadně melty, rakety a další těžkou střelbu a tam kde dřív byla vidět plasma nebo flamer je dnes s jistotou melta. Což se jako obrana pro IG ukázalo účinné a veškeré gardistické stroje tak padají jak hrušky. Teoreticky by mohli být i o nějakou tu jednu, dvě příčku výš, ale tam jsou právě armády, které mají proti IG adekvátní odpověď.

3. místo: ORKS
Možná pro někoho překvapivě, ale já si za tím stojím :) Tak jako jsem nevýhodu gardy psal že ubylo flamerů a přibylo melt tak to je právě voda na mlýn Orkům, přesněji Greentide. 200 orků se 10ti meltám hrdě zasměje a doslova je zadupou do země. Ona i extrémně střílející IG nedokáže takovouto hordu pobít a těch pár klepet už těch pár tanků prostě otevře. Build, který svého času býval slabší je najednou silnější a silnější což dokazuje i Listy na českých turnajích, nebo 5. místo na již zmiňovaném Adepticonu.

2. místo: BLOOD ANGELS
Nejmladší kodex v mojí Top5, nicméně ideální pro stavbu razorspawnu. Hromada vozítek s meltou a combimeltou uvnitř co jezdí 18", k tomu nějaký fire support odzadu, ideálně riffle dredi, kteří se zbaví soupeřovi těžší střelby a pak už se jen drandí od objectivu k objectivu. Důkazem budiž Toshiro na českých turnajích nebo i na loňském ETC. BA mají v záloze i druhý funkční BA build založený na hromadě jumpackářů, kteří se do CC umí dostat hodně rychle. Budiž potvrzeno 4. a 7. místem na Adepticonu.

1. místo: SPACE WOLVES
Velmi vyrovnaně s BA, ale kvůli top army v mnoha státech (USA, Anglie, ...), top účasti na Adepticonu (43hráčů) a i celkově dobrým výsledkům o málo lepší než BA a tudíž můj favorit na kompetitivní hraní a mé číslo Jedna. Opět je možnost dvou buildů a to buď rhino/razor spawn nebo vlčí calvary v obou případech pak s podporou trubek. 15 raket nebo případně lascannonů střílejících až na 6 cílů. 2 a 3W T5 s občasným Stormshieldem a assault dosahem až 24". Případně lajna na Ini test co odebírá modely, razor spawn a další. To jsou hlavní zbraně, vlků které vyhrávají turnaje o čemž svědčí 1. místo Tonyho Kupacha na Adepticonu (mimochodem se stejným buildem vyhrál i poslední NovaOpen turnaj).

Protože jsem Adepticon 2011 tady zmínil už opravdu hodněkrát, přikládám i přehled zastoupení jednotlivých armád s přiřazením k top10 (účast byla přes 250 hráčů):

Space Wolves: 43                    (1. místo, 9. místo)
Blood Angels: 38                    (4. místo, 7. místo)
Orks: 32                                   (2. místo, 5 místo, 8. místo)
Imperial Guard: 32                (10. místo)
Space Marines: 28                 (3. místo)
Chaos Space Marines: 21
Chaos Daemons: 14
Tyranids: 13
Dark Eldar: 10
Eldar: 7
Dark Angels: 5
Tau: 5
Black Templars: 3
Necrons: 3
Deamonhunters: 1

Jaký je váš názor na top armády dneška? 

9 komentářů:

  1. Jen pro zajímavost. Na adepticonu bylo 43 space wolves... Organizátoři řešili 40 požadavků na COUNT AS armády, z toho 38 bylo na SW. Jasně jde vidět že lidi vlky protěžujují. To že se jich do finále dostalo tak málo o něčem svědčí :) Vítěz pokud vím nehrál nic extrémně nakombené a jestli jsem pochytil z Brentova interview s ním, tak hraje zhruba to co Grigorij. Spíš to prostě umí, asi jako Toshiro. BA mu sedí, ale věřím že by tě překvapil i s jinými armádami.

    OdpovědětVymazat
  2. Víceméně souhlas. Rozložení sil se prakticky moc poslední rok nezměnilo. (viz můj článek http://www.40dice.cz/2010/11/etc-2010-rozbor-armad.html)

    Top kodexy jsou stále Space Wolves, Blood angels, Imperial Guard a Orks.

    Zajímavý je vlastně jen úpadek Eldar a Tau. Na jejich místa se tlačí slabší nové kodexy jako Dark Eldar a Tyranids a specializovaní Daemons. Za zmínku stále stojí Chaos Space Marines a Space Marines (ti bohužel jen hlavně díky special characters).

    Kam zapadnou Grey Knights zatím stále netuším, mám zkušenost jedné hry. Asi je bude dost pálit standardní problém elitních armád a to málo modelů, málo hodů a tedy velkej průser, když kostky i jen chvíli trochu nepřejou. Tipuju, že úspěšní GK se vydají spíše cestou většího počtu levnějších modelů s jednou silnou jednotkou.

    Greg: Je to "Razorspam" ne spawn :).

    OdpovědětVymazat
  3. Razorspawn by se ti líbil viď :)

    OdpovědětVymazat
  4. No me se hlavne libilo, ze vitez Adepticonu (a zaroven posledni novy) nehraje zdaleka zadny z tech proklamovanych netlistulistu - ani veverky ani razorspam.

    Vubec doporucuju podivat se na top 16 listu z adepticonu - jsou k dispozici napriklad tady http://bloodofkittens.com/blog/2011/04/05/adepticon-2011-pseudo-live-40k-champ-army-lists-and-anyalsis/

    Nejen ze je to zajimave ctivo, ale navic to ukazuje jak muze byt protezovani netlistu a vypraveni o jedinem moznem pouzitelnem buildu zcestne.

    OdpovědětVymazat
  5. Hehe, tedy nevím, když se podívám na Brenta a jeho démony, tak je to přesně ten styl listu, který je obecně označován za ten "jediný a správný" (dobře, můžem se bavit o tom že tam jsou horroři místo PB a možná ty breath of chaos bych spíš dal princům, neb heraldi pak mohou dělit střelbu, což se hodí proti mechanizovaným armádám).

    Nutno ale podotknout, že Adepticon co jsem pochopil nemá standardní způsob bodování ale počítá počty objektivů atd. z čehož dělá výsledné pořadí

    OdpovědětVymazat
  6. Tak se skus podivat i na tech zbyvajicich patnact listu.

    Ano jediny s demonama tam je Brent a kupodivu dokonce se svym vlastnim netlistem. I kdyz ani to neni tak docela pravda, protoze tam ma misto plagu ma pink horrory.


    Nicmene zkus se podivat treba na listy vlku (jenom jeden je razorspam) nebo treba BA kteri tam jsou. Nebo vanilla marinaky - je tam treba list se trema thunderfirama. Na to ze to je TOP16 jednoho z nejvetsich americkych turnaju tam opravdu tech netlistu moc nenajdes.

    A treba jedina garda co tam je (a ktera se utkala ve finale s vlkama v boji o prvni misto) zdaleka nevypada jako typicky LB, jsou tam dva lemany, HW teamy, jenom jedni veterani a vubec se trochu vymyka tomu obrazu 'jedine spravne'.

    OdpovědětVymazat
  7. Já ty démony taky zmínil jako vyjímku potvrzující pravidlo.

    A ad Brent a horroři... jeho netlist je kombinuje 2x horroři, 2x pb. Je fakt že tohle mě od něj překvapilo, ale vzhledem ke scénářům je to asi lepší, nejsou to klasické mise, takže se hodí troopa, která i něco skutečně udělá, narozdíl od PB, druhak tam tlačí další bolt of tzeentch a to se určitě hodí.

    btw LB u gardy mi nějak extra nepřijde, aspoň s démonama tomu dávám na zadky.

    OdpovědětVymazat
  8. Adepticon měl prý poměrně funky mise, které obsahovali hodně KP (nijak podrobně jsem to nestudoval, psali to tuším na bloodofkittens). A to "netlistovým" MSU (mass small units) armádám prostě vadí. Já to říkal vždycky, že killpointy jsou dobrý a balancujou co mají...

    ETC bohužel má mise poměrně standardní a zakázané Special charaktery, které armády na Adepticonu taky pěkně rozrůznili.

    BTW BA razorspam sem si před loňským ETC vymyslel naprosto nezávisle při postupném testování se Slimákem a konkrétně takový list jsem snad nikde před ani po neviděl, toliko k netlist bashingu :).

    OdpovědětVymazat
  9. Ještě bych chtěl podotknout k Adepticonu. Zastoupení codexů (i přes zmiňovanou absenci netlistů) stále velmi odpovídá diskutovanému rozložení sil - SW, BA, Orci, IG, Daemons atd. U SM pozor, tam jsou převážně speciálové (Khan a Shrike). Jedinej non SCH je takovej ten allcomers list, kterej stále nechápu, jak může spolehlivě fungovat :), imho stačí zastavit haluzí land raider v prvním kole a jde to do kytek (obdobné hrál velmi úspěšně captain USA loni na ETC)

    OdpovědětVymazat