40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

sobota 2. dubna 2011

Grey Knights jsou tu!

Dnes je den D, nebo spíš den G, vlastně den GK :) Dnes oficielně vychází nový kodex Grey Knights nahrazující dřívější Daemonhunters. Já sám jsem se na nový kodex hodně těšil, poslední cca 2 roky jsem si skládal GK armádu pro spíše forfun hry, ale občas jsem je vzal provětrat i na nějaký větší turnaj a s výsledky jsem byl snad vždy spokojen. Na miniturnajích pak zvládali bojovat i o místa nejvyšší.


První rumory o novém kodexu se začali objevovat přibližně před půl rokem a útržky o jejich nových vlastnostech zněli doslova šíleně. Když si teď zpětně pročítám rumory o nových GK tady na 40dice.cz tak většina věcí je dnes úplně jinak, něco málo se uskutečnilo a něco zůstalo zachováno. Tak jako tak nový GK kodex nabízí několik prvků, které doposud nemá žádná jiná Space Marines kapitula a upřímně, které dávají Grey Knigtům obrovský potenciál.

Bezpochyby tou největší předností jsou jejich Nemesis Force Weapons, mají je úplně všichni, i "obyčejný troop mariňák", všechny jsou power weapons a všechny jsou "vylepšené" force weapons. K tomu si můžete vybrat jeden z 5ti bonusů v podobě +1 invul v CC, nebo +1(+2) útoků, nebo 2+ invul v CC, nebo thunder hammer a nebo Iniciativu 6. Sice obyčejný mariňák stoji v nejlevnější variantě 20pts, ale díky force weapon v jeho rukách, a pár dalším jeho vlastnostem (hammerhand, psykout granáty, a další) je z něj jeden z nejlepších mariňáků v dnešním světě w40k.

Další předností nového kodexu jsou terminátoři. Termonátoři jako troopa bez nutnosti k tomu brát nějakého speciála a nebo s Lordem Draico pak i dvou woundoví terminátoři jako troopa. Ale hlavně všichni terminátoři s útočnými granáty. V základu za 40pts, případně za 55pts dvou woundoví Paladini, a opět tu máme nejlepší termosky ve hře.

Výčtem předností bych mohl dál pokračovat (skautující dredknight, knihovník a jeho kouzla, riffle dred s S8, a tak dále), ale myslím si že vše z toho jste už zaslechli a také jsem to psal před týdnem v jiném článku. Dnes už mám za sebou i pár her a chci se více rozepsat o praktických vlastnostech nových GK než jen přehled jednotek a wargearu. Tím ale nechci negovat dva předchozí odstavce, ale právě naopak, power zbraně a granáty všude oceníte jako hráč GK nejvíce. Nebo naopak bude proklínat jako protihráč a odvolávat se k samotnému císaři, co to k***a má být! :)

Nový kodex nám nabízí dvě cesty jak GK stavět a hrát, jedna z nich je střelecká na střední vdálenost. Hromada psycannonů, joakero, psykeri, riffle dredi atd. Nicméně tenhle styl hry můžu hrát i se svou gardou a rozhodně to není to co chci hrát s Grey Knightama, spíš přesně naopak Pure Grey Knights jako eltitní CC je to co mě láká a aktuálně takovýto build (bez speciálů):

Grand Master + MC Sword, Psychotroke granáty
Librarian + Sword, Schrouding, Quicksilver, Warp Rift, Might of Titan, Summoning, Teleport homer
4 Paladini + 2x MC Falchion, 1x Falchion, 1x Stave, 1x Incinerator
5 Termosek + 5x Halberg, 1x MC Psycannon
5 Termosek + 5x Halberg, 1x MC Psycannon
5 Interceptorů + 5 Hammer
Storm Raven + TL Multi melta, TL Lascannon
Dredknight + Teleport, Greatsword
cca 1730pts

S touto army jsem již odehrál i několik her a tady jsou nějaké praktické zkušenosti:

První hru jsem hrál proti Blood Angels a upřímně řečeno ve třetím kole byl konec. BA to měl postavený taky na CC tak se hrnul proti mě. Začínal a termoskama s kladivama naběhnul do skautujícího Dredknighta, ten sejmul 2 golfisty a pak dostal 2 woundy, zůstali zaseknuti ale jen do mého kola kdy se do assaultu přidala jednotka Paladinů ze Storm Ravena a bylo uklizeno. Dale jeho Deathcompany nabrala moji Interceptor squadu a samozřejmě je sejmuli, následně do nich ale naběhl Grand Master s 5ti obyč termoskama, na psychotroke granát jsem hodil 2 (což je nejlepší result co se da hodit) a death company dostala všechny hity automaticky a bránit se mohla jen 1A pro každý model, k čemuž ale nedošlo, protože 15 automatických hitu od halberg se silou 5 znamenalo vyhlazení Deathcompany a instant pro kaplana. Dredknight s mečem v příštím kole nabírá LandrRaider a knihovnik ho boostuje 2x Might of Titan, v praxi to znamená že má sílu 8, přehoz na hit i na penetraci a penetraci hází na 4 kostkách!!! Takže LR booom. Zbývalo už jen sejmout pár devastátorů a assaulťáků, což ale opět pro žádné z termosek není problém, natož pro Paladiny. Wipe ve 3 kole a mé ztráty byly 1w u Paladinů, 3 mrtvý obyč termosky (dostali to od lascanonů bez coveru) a jedna interceptor squada, které upřimně řečeno byla obětována úmyslně :)

Druhá hra proti Space Wolves už neměla tak hladký průběh. Vlk začínal a jeho dvakrát 5 lascanonů a 5 missilek se do Storm Ravena  zakousávali opravdu poctivě, naštěstí to skončilo jen třemi urvanými zbraněmi a jedním shakem. Vlci byli skoro všichni rozlezlí v jedné velké ruině, ke které v mém prvním kole přilítám Storm Ravenem jak jen to šlo, těsně za něj se teleportuje Dredknight a Interceptor squada. Zkouším jednu mindstrike missilku ze Storm Ravena a jeho Priest schytává peril. Doufám ve Shrouding a soupeř má druhé kolo. Longfangům se již daří sejmout Storm Ravem a tak Paladini s knihovníkem a GM vysedají do dangerous terénu kde je následně nabere čtveřice vlčích termosek, všichni se štítama. I díky nim to tvá dvě assaultní fáze, ale nakonec Paladini odchází vítězně, i když o dva oslabeni. Mezi tím ještě knihovník použije Summoning a přitáhne další jednotku terminátorů k sobě. Interceptor squada popravuje osamoceného Priesta ale následně jsou zlikvidováni Loganem. Paladini i s GM umírají od lascannonů a tím co mi zbývá musím naběhnout do Longfangů a nechat být Logana. Ten pokračuje a likviduje i Dredknighta, který předtím ještě stihl zničit jednu bandu Wolfguardů a jedny Longfangy. Termosky ničí druhé Lonfangy a v pátém kole se už chtě nechtě musí postavit samotnému Loganovi, ten naštěstí nehodil dva sejvy hned od výstřelů ze Storm boltrů a při následném útoku na iniciativě 6 přišel o poslední wound. Poslední přeživší Longfangové s lascannony ještě dávají zabrat mým termoskám na mém objectivu, ale jedna statečná přežila, stejně tak jako druhá statečná na jeho objectivu. Hru vyhrávám v šestém kole na objectivy 2:0. Mě zůstaly jen 2 termosky, každá držela jeden objectiv. Vlkovi zůstali jedni Longfangové a 2 rhina. Docela slušný masakr na obou stranách.

Po dvou hrách proti silným soupeřům můžu potvrdit, že noví Grey Knights jsou v boji na blízko opravdu velká zvířata a jak se dalo očekávat, jediná věc co je má šanci zastavit je těžká soupeřova střelba.

4 komentáře:

  1. To je všechno sice moc hezké, ale myslím, že všem ve skutečnosti leží na srdci jediná otázka: Jak si GK povedou proti démonům?!
    .
    .
    .
    Né prosím, opravdu mě neberte vážně ;D

    OdpovědětVymazat
  2. K Démonům: Jak mají takový ten prvotní hod na 4+, tak v současnosti si hodí nejdříve na 4+. Když to nehodí, automaticky prohrávají hru proti GK. Pokud ano, hra pokračuje normálně dál :) což ruku na srdce, není žádná výhra.
    A myšlenka, že nemají kam utéct a do Warpu si pro ně ty zvířata dojdou, vystraší snad i Greater Démony :D

    OdpovědětVymazat
  3. primne novi GK jsou vice counter SM pripadne cokoli dalsiho nez zrovna lovci demonu. navic uz to oficielne nejsou Daemonhunters ale prave Grey Knights. hry proti demonum by pak nemely byt nejaky extra problem, prefered enemy a psyk out granaty jim daji znacnou vyhodu a na statistiku to proste musi umrit :)

    OdpovědětVymazat
  4. záleží na démoním buildu. I1 je průser, ale na to už jsou démoni mnohdy zvyklí (ach ty granáty), prefered enemy.. no nepříjemné, ale taky to soupeři mívají, takže s trochou odříkání se vlastně nic neděje. Daemonbane je sice smutný, ale.. zásadně se to dotýká v podstatě jen DP a velkých démonů či tuněných heraldů. Zbytek na tom zásadně bitý nebude (ani fiendy s crusherama).
    Bude to boj, ale šance na úspěch démonl jsou stále ve hře a to se týká jen pure GK, ty inkvizitorké buildy se spoustou silné střelby by neměl být problém.

    OdpovědětVymazat