40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

středa 13. října 2010

Toshirův report z Ogr Cubb Klarch

Po delší době jsem se vypravil na turnaj do Prahy, tentokráte vcelku bez ambic na dobré umístění, hlavně jsme se chtěli domluvit na tom, jak to uděláme další rok s ETC a u toho jsem nechtěl chybět. Takže Warhammer dostal přednost před srazem gymplu po deseti letech. Jojo ty priority :).

Tentokráte jsem jel na Ográč s nevyzkoušenou armádou, která vznikla hlavně stylem "postavím se před vitrínku a vyndám co se mi líbí". Dlouho jsem například nehrál termosky v land raideru, tak jsem je vzal vyvenčit.

Moji Salamanders (hráni dle codex blood angels):
HQ
Chief Librarian Vel'cona (Mephiston)
TROOPS
assault squad 5x + melta, infernous pistol, razorback s lascanon a twinlinked plasmagun
assault squad 5x + melta, infernous pistol, razorback s lascanon a twinlinked plasmagun
assault squad 5x + flamer, meltabombs, razorback s lascanon a twinlinked plasmagun
ELITE
assault terminators 5x + 5x thunder hammer a storm shield, landraider redeemer s multimeltou
FAST
land speeder + multimelta, heavyflamer
baal predator + flamestorm canon, dozer blade
HEAVY
dread + 2x twinlinked autocanon
dread + 2x twinlinked autocanon
dread + 2x twinlinked autocanon

Soupis armád soupeřů jsou velmi orientační, aneb ach ta paměť :). Foťák my bohužel odmítl spolupracovat, takže vlastní fotky moc nemám, používám hlavně fotky Vegana a Rybníka.

1 kolo - Soupeř: Genda
Armáda: Orks - klan Deathskulls (2x buginky s raketama, warboss, meganobové v truku, 2x30 obyč orků, shock attack gun, 2x3 kilakany, megadread z imperial armoru a určitě ještě něco)
Mise: Capture and Control, Deploy: Pitched Battle

Genda zaspal, ale taxík to jistí a začínáme s cca 30 min zpožděním :). Vyhrávám roll na iniciativu a vyložím se relativně dopředu, hlavně baal s flamestormem chce něco smažit už v prvním kole a tak jde scoutmovem kupředu. Genda prý celý den předtím trénoval, jak ukrást iniciativu a briskně předvádí hod šestky (den předtím to prý nehodil ani jednou :D). První orčí kolo se na mě vše hrne a začínám se cítit zbytečně moc obklíčeně. V mém prvním kole začala standardní odstřelovačka. Dreadi otvírají buginky a truky. Termosky jdou kupředu a postupně ničí kilakany, za svých velkých ztrát převážně z explozí mrtvých kilakan. Vel'cona první dvě kola trucuje a nehází si křídla a tak do boje zasahuje až od třetího kola, zato s velkou vervou zabíjí MegaDreada, který se zvládl mezitím opravit z imobilizace. MegaDread byl v modré barvě svého klanu, která přináší prý štěstí - musím potvrdit, ten svůj 5+ invul si hodil mocrát. Postupně orči odpor slábne jedna četa dojíždí i na soupeřův objectvit, odkud zbytek termosek dovysekal gretchiny. Warbos mezitím posnídal Land Raider a Vel'cona posekal třicítku Orků a přežívá myslím s posledním životem. Končíme na čas v pátém kole. Hra byla fajn. Genda je spokojen, že může na základě zabitých termosek a landraideru rozšířit svůj arzenál (Deathskulls to dělají rádi viz lexicanum).
4:0

2 kolo - Soupeř: Sirkař
Armáda: Eldars (eldrad, 2x3 warwalkery se scatterlasery, 3x serpenta s avengerama, 1x serpenta s banshee)
Mise: Anihilation, Deploy: Dawn of War



Eldaři byla popújčovaná směska z Ogřáku. Myslím, že mě Sirkař nechal začít. Postupně jsme se nasunuli každý do svého protilehlého rohu. Mám větší dostřel, tak Dreadi postupují kupředu a sem tam se dostávají do range ustupující warwalkery, ale ti jsou v coveru a mají fortune, takže zisk killpointu moc nehrozí. Ve čtvrtém kole jsme v situaci, že kdo půjde kupředu, ztrácí cover + má pár nejistých střel a odvetná palba by znamenala pravděpodobně prohru. Vzhledem k tomu, že jsem hrál první, byla by to dublovaná sebevražda, tak se stahuju a Sirkař taky nejeví zájem jít kupředu. Tedy krásná taktická remíza naprosto beze ztrát. Takovou hru jsem ještě nehrál, zajímavá zkušenost :). Kdybych věděl, jak to bude na konci s pořadím, asi bych se pokusil hrát agresivněji, ale nevím jestli by to fungovalo lépe.
2:2

3 kolo - Soupeř: Queek
Armáda: Chaos Space Marines - Nugle (Lord, Demon prince+mark of khorne,2xdread jednou na CC jednou s lascanonem, 3x grupa plague marines plasmy, četa mariňáků s meltama v rhinu)
Mise: Seize Ground (4 objectivy), Deploy: Spearhead



Hraju druhej, ale vykládám se agresivně, dalekonosné střelby tam moc nemá. Řeč přichází i na první kolo a že jsem od Gendy odkoukal, jak se bere iniciativa. Tyjo a fakt sem to hodil, tyhle vtipy musím aktivně před hrou říkat častěji :D. Postupně střelbou ničím rhina a dready. Termosky se ztrapnili a vysekal a zahnal je na útěk myslím Deamon Prince možná s pomocí khorne čety, už nevím. Vel'cona si již druhé kolo hodil křídla a vcelku haluzí a bije naprosto vše prakticky bez ztrát, do konce hry oběhnul a rozsekal další dvě čety plagues na vzdálenějších objektivech.
4:0

Intermezzo
Jako vždy vyrazila večer početná grupa se nadlábnout a popít do blízké hospody U Kormidla. Zjistil jsem, že talíř křídel fakt sám nedám a že Křeček je zdrojem výborných doutníků :) (díky). Po dlabanci jsem se vrátil do tělocvičny a s Vítkem a dalšíma jsme rozjímali nad Křečkovým vetešnictvím, které se skládalo převážně ze starých železných modelů, kterým nápadně vždy chyběla jedna ruka :). Pak jsem se málem smíchy udávil u historek z Norska od Slavíkovic a vydal se spát, někteří šílenci ještě dál chlastali a hráli podivnou hru s vozítkama co jezdí odnikud nikam a naráží do sebe :).

4 kolo - Soupeř: Typhus
Armáda: Orci (2x battlewagon, 3x trukk, 2x grupa buginek s raketama, burnas, meganobové, normál orci, bik mek s kustom force fieldem)
Mise: Capture and Control, Deploy: Dawn of war



Typhus mě nechává začít, nedávám nic, on myslím battlewagon. První kolo je připraven defenzivní vějíř, abych se dostal na boky battlewagonů, což u Typhusových širokých konverzí je docela problém. První kolo orci jedou kupředu a všichni se schovávají pod fieldem. V mém druhém kole začíná pravá odstřelovačka a daří se velmi dobře, buginky padají, truky se otvírají a i jeden battlewagon padá. Prostě takové krásné orčí vrakoviště :). Orci jdou dál kupředu, nechávají svůj objectiv nezabraný, což se jim stane osudným. V dalším kole Vel'cona otevírá druhý battlewagon a je nabrán meganoby a jedněmi normál orky, nehodil si myslím reroly a zabíjí jen tři meganoby a tedy v odvetě umírá. Termosky jsou v jednu chvíli nabrány jednou skupinou obyč orků a burnas, nejprve si statečně hází 17x obyč save a 4x invul aby hned v zápětí z osmi útoků hitnuli jen jednou a na wound házím jedničku. Krásný velký souboj, taková fackovaná :), další kola bohužel save už neházím a mé útoky jsou obdobně impotentní, takže termosky stejně jako Vel'cona ve středu pole mizí. Naštěstí Orci jsou už málo mobilní a nemají jak ohrozit můj objectiv ani jak se dostat zpět na svůj.
3:1

5 kolo - Soupeř: Anthraxx
Armáda: Eldars (autarch, farseer, 2x vyper, 2x fireprism, 1x falcon, několik serpent 1x s firedragons a 1x s scorpions, warp spiders)
Mise: Seize Ground (4 objectivy), Deploy: Pitched battle



Opět mě soupeř nechává začít, ošklivé eldarské triky. Je jasné, že udržet objectivy v posledních kolech bude těžké. Takže mám dvě kola, kdy není po čem střílet a tak vytvářím uprostřed bitevního pole mezi objectivy vozovou hradbu a skoro všude dávám smoke. Anthraxx má po včerejší pařbě docela dost, tak ho hlavně ze začátku na své hody musím budit :). Pak se hra už trochu rozproudila. Střelbou se mi nedaří likvidovat tolik serpent a spol kolik bych chtěl. Vel'cona kouzlí na třech kostkách a v průběhu hry si sám dělá 4 woundy perilama... ale naštěstí ulovil aspoň deepstrikující warp spidery s autarchem díky úspěšnému hodu na křídla v třetím kole. Vyznamenali se scorpioni s farseerem a zabili termosky se ztrátou jen dvou modelů. Od pátého kola je to tradiční eldarská turboboost parade a v pátem i šestém kole je to remíza nebo snad i výhra eldarů, naštěstí hrajeme až do sedmého kola a to poskytuje už dost času na pobití eldarů, kterým zbývá už jen malá grupa základních pěšáků, která ale kontestuje, takže jen nakonec menší výhra.
3:1

Celkově jsem překvapivě druhý, jak v generálu tak v overalu, na turnajích u nás zatím můj nej výsledek. Kompletní výsledky na stránkách fantasy.cz. Armáda jako celek šlapala dobře. Vel'cona (Mephiston) zabodoval v některých hrách více v některých méně, dle mě za těch 250 ale nestojí. Hlavní zklamání byli termosky, které bez podpory HQ a v počtu 5 golfistů nic moc nedělají, takhle je hrát fakt nemá cenu. Další provar byla četa s flamerem a melta bombou, k ničemu to celý turnaj nebylo. Flamestrom baal také spíše nepřesvědčil, assault canon je univerzálnější. Speeder s meltou v deepstrike je myslím slušná volba, ale tenhle turnaj 4x přistál dobře a 4x netrefil. Dreadi a čety s meltama v razorech stále pěkně podrželi, jsem zvědav jak je rozsekají nový Dark Eldaři, prý by měli :).

Dobrý bylo, že jsem od začátku hrál na předních stolech a nemusel tak stěhovat daleko armádu :). Pruda ale byla, že z toho 3x jsem hrál na stole číslo 3. Brněnská výprava se tentokrát umístila hodně vysoko, Listy byl v generálovi třetí. A Anthraxx se Slimákem minimálně v overalu taky hodně vysoko a Prcek měl velkou radost, že se umístil před Adolfem :D. Za zmínku stojí ještě moře orků alá Listy, monolith blues Popelky, Gregovo Deamonhunteří diorámátko a Oldíkův landraider s megabejskou.

Každopádně, jako vždy super akce, hlavně díky jádru lidí, kteří se na turnajích pravidelně schází.

6 komentářů:

  1. No nic osobniho, kazdy hraje co se mu libi, ale priznam se ze bych proti tobe nechtel hrat. Nejde o to ze bych prohral (temer urcite ano) ale proste tenhle styl se mi proste nelibi a prijde mi, ze hrat proti tomu je proste desny vopruz. Ostatne kdyz se pak potkaji dve stejne stavene armady, tak to vypada jako ta bitva se sirkarem kterou tady popisujes.

    Asi bych se radsi nechal vymlatit od komplika a uzil si hru kde se neco deje.

    OdpovědětVymazat
  2. Jade: To máš tak, to je turnajová armáda, která si klade (aspoň trochu :)) za cíl poradit si s čímkoli a mít i vlastní silnou stránku. Pokud si budeš chtít zahrát friendly nejlépe tématickou bitvu, tak samozřejmě můžu vzít něco jiného :).

    Na druhou stranu myslím, že část problému spočívá v tom, že lidi proti silným armádám nehrávají, ani je nestaví, nemají pak prostě zkušenost. Není to takový nobrain a nuda jak se vypráví :). Porazit se dají taky lecčím, často jediná chyba soupeře bývá odevzdanost, přitom na úkol mise to uhrát může s mnoha armádama.

    Hry silných armád jsou taky zajímavé. Nejlepší je samozřejmě když se dvě silné armády potkají a může to být úplně stejná řežba. Zmiňovaná bitva se Sirkařem byla hodně velká anomálie, nic podobného jsem zatím nezažil a minimálně pro mě to bylo hodně zajímavý i když vlastně nic neumřelo. A že by zrovna tyhle dvě armády byli nějak moc podobné, no nevím nepřijde mi :).

    OdpovědětVymazat
  3. Takhle, ja to nemyslel jako silna armada, ale armada ktera je postavena na tom ze sedi na opacnem konci bojiste a louska vsechno co se snazi priblizit, counter assaulti oslabene jednotky co se dostanou blizko a v patem kole vyrazi ve svych fast vozidlech obsadit objectivy. Proto jsem daval jako priklad komplikovy demoni armady, ktera je imho taky silna a kompetitivni, ale vyzaduje mnohem agresivnejsi pristup.
    Netvrdim ze je neporazitelna (to neni zadna armada).

    Ale samozrejme to je jenom osobni pohled na vec ;-)
    Apropo ve skutecnosti bych si s tebou nekdy zahral docela rad (protoze hranim proti takovemu souperi se vetsinou clovek alespon neco nauci) a jelikoz se snad budu v tomto roce o malinko vic vyskytovat v Brne v Pasovci tak je to mozna i realne

    Pravda je, ze stat proti sobe v protilehlych rozich muzou jakekoliv armady a uz jsem to i videl. Me osobne nikdy vyhra nestala za to, abych takovou hru absolvoval.

    OdpovědětVymazat
  4. Fajn, určitě se ozvy, rád zahraju. Klidně tu samou armádu, možná tě překvapí kolik toho pude dopředu a nebude sedět v rohu stolu :).

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud to bude neco jineho nez Mephiston, Baal, Land Speeder a LRs termitama tak by to urcite bylo prekvapeni :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Démoni se musí dle mě hrát hrát agresivně musí. Nese to riziko, při DS, což bylo vidět i na některých mých hrách a pobavenosti soupeřů, že se nemusí snažit. Pokud to napadá rozumně, dá se na tom stavět. A právě armády typu Toshirovy by to mělo s trochou štěstí cupovat - AV podobné jako u gardy, výstřelů méně než u gardy, sejvy, vyjma termosek irelevantní jako u gardy.

    OdpovědětVymazat