40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

neděle 1. ledna 2012

Happy New Year 012.M02

S koncem roku 011.M02 a začátkem 012.M02, aneb jak se označují roky ve světě Warhammeru, jsme zase o krok blíže naší temné budoucnosti kde existuje pouze válka. Dlouho jsem přemýšlel jestli se dá nějak zrekapitulovat dění na české w40k scéně za uplynulý rok a tento článek budiž výsledkem.

Rok 2011

Předně jsme se dočkali dvou a půl nových kodexů. Úmyslně píši "půl", protože to co udělali se sestrama se jinak nazvat nedá. Dnes už sestry hrají opravdu jen nejvěrnější hráči, naštěstí se šeptá o plnohodnotném kodexu a nových modelech někdy v horizontu dvou let. Já sám zastávám názor, že White Dwarf codex sester vyšel nejspíš jen kvůli definitivnímu zrušení "alies" před vydáním šesté edice pravidel. Těsně před koncem roku vyšel nový kodex Nekronům, nad kterým je ještě brzo vyslovovat závěry, každopádně přinesl několik imba prvků v podobně Scarab spamu v prvním kole, Ghost archy a dalších. Všeobecně je v něm mnoho herních stylů a spousta nejrůznějších "dirty tricks" a věřím, že hodně starších, ale i nových hráčů Nekronů si zde najde to své. Zda půjde o power listy ukáže až čas. Poslední respektive první z nových kodexů v uplynulém roce a to kodex Grey Knights, naopak nabízí hodně power listů o čemž svědčí i rapidní rozmnožení GK hráčů ve světě a samozřejmě i pravidelné umístnění na příčkách nejvyšších.

Spolu s GK se na pomyslných předních místech z pohledu kompetitivnosti kodexů se ve světě v loňském roce drželi Space Wolves a Blood Angels, zatímco u nás jsme o rok pozadu a doslova zde dominuje Imperiální Garda, jak svými výsledky na našich turnajích tak hlavně množstvím hráčů.

Jako poslední ohlédnutí za loňským rokem bych se pozastavil nad českou komunitou a účastí na velkých turnajích, kdy sice na pražských Ogr Cupech účast lehce upadá, naopak na brněnských ale hlavně hradeckých turnajích je účast rok od roku lepší a můžeme zde pozorovat i přísun nových hráčů.

Rok 2012

Zůstanu nejprve u turnajů, kdy se můžeme opět těšit na Adeptus Mechanicus v Brně tak na Karak v Hradci. Ogr Cupy v Praze budou letos nejspíš jen dva, ale navíc přibude nový turnaj v Přerově, na který se snažíme nalákat i spoustu zahraničních hráčů a co do kapacity by se mělo jednat o doposud největší turnaj v ČR, tak držte palce ať to vyjde.

Většina z vás už slyšela co na nás chystá Games Workshop pro tento rok a že toho bude opravdu hodně. Nejpodstatnější bude určitě vydání šesté edice pravidel někdy v polovině roku a podle dosavadních rumorů to vypadá, že hra bude mnohem více taktičtější. Já osobně už se moc těším. Mimo samotná pravidla plánuje GW vydání slušné hromady kodexů, troufnu si tvrdit, že větší nášup za jeden rok tu ještě nebyl. V první polovině by to měly být Black Templáři a Tau, v polovině roku zároveň s šestou edicí mají přijít rovnou dva kodexy pro CHSM pod názvem Chaos Legions. A koncem roku by jsme se měli dočkat ještě nových Eldarů. Včetně pravidel tak jde o vydání celkem šesti knížek, což je na jeden rok opravdu hodně.

Závěrem bych vám chtěl popřát minimum jedniček, mnoho příjemných spoluhráčů a hodně nervů při barvení vašich armád a těším se s vámi všemi na shledanou na některém z turnajů v roce 2012.

1 komentář:

  1. Hezký článek.
    A na to co nás čeká příští rok jsem velmi zvědavý. Všechny zvěsti jsou jen kusé, někdy dost divoké a hlavně se často rozcházejí, takže si počkám co bude nakonec pravda. Největší záhada je pořadí nových kodexů, na tom se nikdo neshodne. Podle mě ani v GW ještě nikdo neví, mají toho rozpracováno hodně a teprve se rozhodne.
    Nechám se překvapit ale souhlasím s tím, že rok 2012 bude pro 40ku nášup :-))

    OdpovědětVymazat