40dice.cz

Několik hráčů české w40k scény se dohodlo a rozjelo tento blog 40dice.cz , kde budeme postovat reporty, zajímavé fotky, rozebírat různé taktiky a podobně. Doufáme že si zde každý fanda w40k přijde na své.
Pokud máte pocit, že občas také můžete přispět do obsahu 40dice.cz, stačí kontaktovat některého z autorů nebo na mejl greg@fmx.cz . Předem díky

pondělí 28. února 2011

Pravidla: exploze vozidla

Loni koncem roku jsme se na turnaji ve Vídni setkali s jiným výkladem pravidla na téma exploze vozidla než jak jsme zvyklí hrát ho u nás, a jak jsem jsem se sám měl možnost přesvědčit tak i v Polsku, na GT v Maďarsku a ani na ETC si nepamatuji, že by to řešil některý ze soupeřů jinak, nicméně po důkladnějším rozebrání přesného znění pravidel a porovnání s podobnými situacemi a konzultaci s několika dalšími hráči, musím konstatovat, že Vídeňáci mají recht.

Jde konkrétně o situaci kdy vozidlo exploduje a řeší se hit dalších jednotek v okolí vozidla. Běžně jsme to řešili, že se spočítaly hitnuté modely v jednotkách, podle jejich součtu se hodit počet woundů a následně protihráč sejvoval na modelech dle jeho volby. Jenže přesný wording říká: "Flaming debris is scattered D6" from the vehicle, and models in range suffer a Strength 3, AP - hit." Ano je zde slovíčko models, což znamená že každý konkrétní model který je v dosahu exploze dostane S3 hit, tzn. hází se pro každý konkrétní model v dosahu na wound a následně na sejv.

A co se tím mění? Modelová situace: jednotka 5 Storm troopers se dvěma meltama střílí na rhino. Jednotka je vzdálená 4" od rhina, samozřejmě melty stojí v předu, a zbytek jednotky až za nimi. Vozidlo následně exploduje s rozsahem 6", tudíž v rozsahu jsou 2 melty, seržant a jeden normální chlapík, ten poslední stojí již mimo rozsah. nyní se hod na wound a následný sejv musí hodit zvlášť dvěma kostkama pro melty, zvlášť jednou kostkou pro seržanta a zvlášť jednou kostkou pro normální chlapíky. Ve výsledku je možné, že umřou hlavně ty dvě melty (seržant, normální chlapík), na rozdíl od zaběhlé situace kdy by nejspíš umřeli jen normální chlapíci, možná seržant.

Samotný wording je hodně podobný wordingu templaty nebo blasty, jenže tam je vždy na konci odstavce věta která říká že se hity nevyhodnocují pro každý konkrétní hitnutý model, ale počítají se jako počet hitů do jednotky. Tato větička ale u odstavce o explozi vozidla již není.

1 komentář:

  1. Ano je to tak, jak píšeš...

    Ono z toho wordingu vychází dokonce to že ten difficult ground který vznikne explozí by měl být celý ten okruh D6".
    Protože ty trosky jsou rozmetány na D6" a ten difficult representing scattered wreckage or a crater...

    OdpovědětVymazat